O!Dietetyk

Składniki (4 porcje):

Ziemniaki- 700 g
Bakłażan- 200 g
Cukinia- 200 g
Por- 100 g
Papryka czerwona- 100 g
Czosnek- 10 g
Jaja kurze całe- 5 szt
Śmietanka 12%- 60 ml
Ser, parmezan- 20 g
Ser, mozzarella- 100 g
Ser typu “Feta”- 100 g
Oliwa z oliwek- 20 g
Jogurt naturalny- 200 g
Pietruszka, liście- 30 g

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, zalej wrzątkiem, posól i obgotuj. Powinny być półtwarde

2. Warzywa umyj, pora pokrój w plastry a cukinię, bakłażana, paprykę w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

3. Na patelni z rozgrzana oliwą podduś warzywa, dopraw solą, pieprzem ziołami i opcjonalnie ostrą papryką.

4. W naczyniu rozbij jaja, dodaj śmietankę, odrobine soli i pieprzu oraz tarty parmezan, wymieszaj.

5. Na tarce zetrzyj mozzarellę .

6. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do zapiekania posmaruj oliwą. Ułóż naprzemiennie plastry podgotowanych ziemniaków , następnie warstwę warzyw, polej niewielka częścią masy jajecznej, później znowu ziemniaki i warzywa.

7. Zlej całość resztą masy jajecznej, posyp tarta mozzarellą oraz pokrusz fetę.

8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez około 20-30 minut.

9. Przygotuj dip jogurtowy: posiekaj natkę pietruszki, dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem.

10.Zapiekankę podawaj z dipem oraz posiekana natka pietruszki.

1 porcja to: 510 kcal/ 30 g białka / 25 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 7 g błonnika / 4, 1 wymienniki węglowodanowe

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials