Składniki (2 porcje):
Truskawki- 200 g
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu- 120 g
Banan- 120 g
Ser twarogowy półtłusty- 100 g
Jogurt naturalny 100 g
Mąka orkiszowa- 80 g
Jaja kurze całe- 56 g
Olej rzepakowy- 10 g
Sól biała- 1 g
Sposób przygotowywania:
1. Mleko, jajko, mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę oleju zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
2. Rozgnieć widelcem banana i twaróg, wymieszaj.
3. Umyj i pokrój w plasterki truskawki.
4. Smaż naleśniki na posmarowanej olejem patelni, nadziej serkiem i zwiń według uznania.
5. Podaj z jogurtem naturalnym.
1 porcja to: 433 kcal/23.6 g białka/ 14.1 g tłuszczu/ 50.1 g węglowodanów/5.2 g błonnika/5.1 wymienników węglowodanowych