Składniki (1 porcja)
Makaron pełnoziarnisty (ugotowany)- 180 g
Krewetki- 80 g
Pomidorki koktajlowe- 80 g
Wino białe półwytrawne- 50 ml
Olej rzepakowy- 20 g
Masło- 15 g
Ostra papryczka chili- 10 g
Natka pietruszki- 10 g
Sól z chili
Sposób przygotowania:
1. Oczyść krewetki z pancerza i przetnij w części grzbietowej by usunąć jelito, opłucz i osusz. Dopraw solą z chili sokiem z cytryny i oliwą.
2. Posiekaj czosnek oraz natkę pietruszki oraz przekrój na pół pomidorki
3. Na rozgrzana patelnie wlej olej i wrzuć krewetki, następnie czosnek i podsmaż krótko, około 1 min.
4. Podlej krewetki winem, dodaj papryczkę, gotuj chwilę aż wino częściowo odparuje, wymieszaj.
5. Dodaj Makaron, masło, natkę pietruszki i pomidorki. Całość połącz i podgrzej przez około 1 minutę.
6. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.