przeczytaj nowy wpis

O!Dietetyk

CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH

Składniki:
Woda ciepła – 450ml
Drożdże suszone – 7g
Cukier – 1 łyżeczka
Sól – 2 łyżeczki
Olej – 4 łyżki
Mąka orkiszowa jasna – 350g
Mąka orkiszowa ciemna – 150g
1. Do wysokiej miski wlej wodę
2. Dodaj sól, cukier, drożdże, olej i wymieszaj
3. Dodaj mąkę
4. Miksuj mikserem około 2-3 minuty
5. Zakryj miskę ścierką lub owiń folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu.
6. Gdy ciasto podwoi objętość (około 1 godzina), przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Możesz posypać ulubionymi nasionami lub dodać je w trakcie miksowania).
7. Nagrzej piekarnik do 200St C, bez termoobiegu i wstaw blachę z przygotowanym ciastem.
8. Piecz około 45-50 min
9. Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę aby odparował.
Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials