Składniki (5 porcji zupy):
Woda- 2 litry
Szczaw-200 g
Jaja kurze (gotowane)- 4 x Sztuka
Śmietana, 18% tłuszczu- 150 g
Marchew- 120 g
Śmietanka 12%- 100 g
Seler korzeniowy- 80 g
Pietruszka, korzeń- 80 g
Por- 60 g
Sok cytrynowy- 12g
Erytrol / Erytrytol- 10 g
Oliwa z oliwek- 5 g
Ziele angielskie- 4 x Sztuka
Liść laurowy- 3 x Listek
Lubczyk, suszony- 2 x Szczypta
Sposób przygotowania:
1. Warzywa (oprócz szczawiu) umyj, obierz i włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj łyżeczkę oliwy, pół łyżeczki soli i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
2. Wyjmij z zupy warzywa. Jedna marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj do zupy.
3. Szczaw umyj i posiekaj, dodaj do zupy razem z sokiem z cytryny, gotuj kilka minut.
4. Zupę zestaw ze źródła ciepła, w miseczce wymieszaj śmietanę i śmietankę, zaharuj ciepłą zupą i wlej do garnka ciągle mieszając. Podgrzej zupę, ale nie gotuj.
5. Dopraw solą i pieprzem oraz dla zrównoważenia smaku dodaj erytrol lub cukier.
6. Pokrój w kostkę jajka i dodaj do zupy.
7. Podaj z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami.
1 porcja zupy bez ziemniaków to 200 kcal/ 8 g białka/ 13.6 g tłuszczu/ 6.9 g węglowodanów/ 4.1 g błonnika/ 0.5 wymienników węglowodanowych
100g ziemniaków gotowanych to około 77 kcal/ 2 g białka/ 0,1 g tłuszczu/ 17 g węglowodanów/ 2.1 g błonnika/ 1.7 wymienników węglowodanowych