O!Dietetyk

Składniki (5 porcji zupy):

Woda- 2 litry

Szczaw-200 g

Jaja kurze (gotowane)- 4 x Sztuka

Śmietana, 18% tłuszczu- 150 g

Marchew- 120 g

Śmietanka 12%- 100 g

Seler korzeniowy- 80 g

Pietruszka, korzeń- 80 g

Por- 60 g

Sok cytrynowy- 12g

Erytrol / Erytrytol- 10 g

Oliwa z oliwek- 5 g

Ziele angielskie- 4 x Sztuka

Liść laurowy- 3 x Listek

Lubczyk, suszony- 2 x Szczypta

Sposób przygotowania:

1. Warzywa (oprócz szczawiu) umyj, obierz i włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj łyżeczkę oliwy, pół łyżeczki soli i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

2. Wyjmij z zupy warzywa. Jedna marchewkę zetrzyj na tarce, dodaj do zupy.

3. Szczaw umyj i posiekaj, dodaj do zupy razem z sokiem z cytryny, gotuj kilka minut.

4. Zupę zestaw ze źródła ciepła, w miseczce wymieszaj śmietanę i śmietankę, zaharuj ciepłą zupą i wlej do garnka ciągle mieszając. Podgrzej zupę, ale nie gotuj.

5. Dopraw solą i pieprzem oraz dla zrównoważenia smaku dodaj erytrol lub cukier.

6. Pokrój w kostkę jajka i dodaj do zupy.

7. Podaj z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami.

1 porcja zupy bez ziemniaków to 200 kcal/ 8 g białka/ 13.6 g tłuszczu/ 6.9 g węglowodanów/ 4.1 g błonnika/ 0.5 wymienników węglowodanowych

100g ziemniaków gotowanych to około 77 kcal/ 2 g białka/ 0,1 g tłuszczu/ 17 g węglowodanów/ 2.1 g błonnika/ 1.7 wymienników węglowodanowych

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials