przeczytaj nowy wpis

O!Dietetyk

Brakuje Ci doby na załatwienie wszystkich spraw, a do tego musisz przecież jeszcze coś ugotować i zjeść? Skąd to znam… Obecnie większość z nas żyje w ciągłym biegu. Najważniejsze jest planowanie i samodyscyplina, które pomogą Ci zmaksymalizować czas przeznaczony na poszczególne działania w ciągu dnia.
Oto kilka wskazówek, które uproszczą Ci jedną z najważniejszych czynności dnia- przygotowywanie i spożycie posiłków!

1. Zaplanuj potrawy na cały dzień. Możesz to zrobić dzień wcześniej wieczorem. Zanotuj co planujesz zjeść. Przygotuj wszystkie produkty i podziel je na posiłki dzień wcześniej, znacznie skróci to czas samego przyrządzania potraw. Ewentualnie wybierz jedną porę, którą przeznaczysz na przygotowanie wszystkich posiłków na kolejny dzień, np. wieczorem. Możesz spakować je w pojemniki i zabrać do pracy czy szkoły.
2. Korzystaj z aplikacji list zakupowych, zapamiętują najczęściej wybierane przez Ciebie produkty. Nie będziesz marnować czasu w sklepie zastanawiając się co kupić oraz unikniesz kupowania zbędnych artykułów. Możesz też zamawiać zakupy przez Internet. Obecnie wiele sklepów oferuje tą usługę, szczególnie w większych miastach.
3. Korzystaj z aplikacji skanujących kody kreskowe żywności i pokazujące skład produktów. Dzięki nim zrobisz tylko zdrowe zakupy. Unikniesz kupowania wysokoprzetworzonych artykułów spożywczych, które powinniśmy eliminować z diety.
4. Korzystaj z półproduktów. Celem oszczędności czasu, możesz np. zamiast świeżych warzyw czy owoców, wykorzystać mrożonki, będące już po wstępnej obróbce. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Mrożenie jest jedną z najzdrowszych metod utrwalania żywności.
5. Obiady gotuj na dwa dni. Jeśli nie chcesz jeść dwa dni pod rząd tej samej potrawy, możesz ją zamrozić i wykorzystać w kolejnym tygodniu. Szczególnie nadają się do tego potrawy mięsne, których przygotowanie może być najbardziej pracochłonne. Dodatki warzywne i skrobiowe przygotowuj na bieżąco. Nie wszystkie warzywa nadają się do mrożenia.
6. Nie musisz przyrządzać wymyślnych, pracochłonnych potraw. Jest mnóstwo przepisów, dzięki którym przygotujesz 5 zbilansowanych posiłków na cały dzień w niecałą godzinę. Oto przykład:

Kanapka z wędliną, jajkiem i warzywami Koktajl z kefiru z mrożonymi owocami
Pieczony filet z indyka w jarzynach z kaszą
Zupa krem z pomidorów
Sałatka z serem fetą z pieczywem
7. Gotuj na parze i piecz- to najzdrowszy i najmniej pracochłonny sposób przygotowywania potraw. Zamiast przygotowania oddzielnie mięsa, warzyw i ziemniaków, możesz wszystko ugotować na parze, tradycyjnie- jednogarnkowo, albo upiec. W miedzy czasie przygotujesz inny posiłek, kanapkę, owsiankę czy sałatkę.
8. Jedz regularnie i różnorodnie. Wcześniejsze przygotowanie posiłków zminimalizuje ryzyko, że pierwszy posiłek spożyjesz np. o godz 17:00… Natomiast planowanie zapewni różnorodność produktów, dzięki czemu zapotrzebowanie Twojego organizmu na mikro i makroskładniki zostanie pokryte.
Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials