Składniki (4 porcje):
Ziemniaki- 700 g
Bakłażan- 200 g
Cukinia- 200 g
Por- 100 g
Papryka czerwona- 100 g
Czosnek- 10 g
Jaja kurze całe- 5 szt
Śmietanka 12%- 60 ml
Ser, parmezan- 20 g
Ser, mozzarella- 100 g
Ser typu “Feta”- 100 g
Oliwa z oliwek- 20 g
Jogurt naturalny- 200 g
Pietruszka, liście- 30 g
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, zalej wrzątkiem, posól i obgotuj. Powinny być półtwarde
2. Warzywa umyj, pora pokrój w plastry a cukinię, bakłażana, paprykę w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni z rozgrzana oliwą podduś warzywa, dopraw solą, pieprzem ziołami i opcjonalnie ostrą papryką.
4. W naczyniu rozbij jaja, dodaj śmietankę, odrobine soli i pieprzu oraz tarty parmezan, wymieszaj.
5. Na tarce zetrzyj mozzarellę .
6. Naczynie żaroodporne lub blaszkę do zapiekania posmaruj oliwą. Ułóż naprzemiennie plastry podgotowanych ziemniaków , następnie warstwę warzyw, polej niewielka częścią masy jajecznej, później znowu ziemniaki i warzywa.
7. Zlej całość resztą masy jajecznej, posyp tarta mozzarellą oraz pokrusz fetę.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez około 20-30 minut.
9. Przygotuj dip jogurtowy: posiekaj natkę pietruszki, dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem.
10.Zapiekankę podawaj z dipem oraz posiekana natka pietruszki.
1 porcja to: 510 kcal/ 30 g białka / 25 g tłuszczu/ 40 g węglowodanów/ 7 g błonnika / 4, 1 wymienniki węglowodanowe