Batony musli By: Renata Pawelec 14.06.2023 Przepisy Składniki: Płatki owsiane błyskawiczne- 70g Płatki kukurydziane- 50 g Wiórki kokosowe- 100g Daktyle suszone- 100g Masło orzechowe- 60g Mleko 2%- 80g Nasiona słonecznika- 20g 1. Płatki owsiane i wiórki kokosowe upraż osobno na suchej patelni. Daktyle drobno posiekaj. 2. Mleko wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj płatki kukurydziane. Wszystkie składniki wymieszaj. 3. Formę do pieczenia 30×11 wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp mieszankę, ugnieć, aby postał długi baton. 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut. 5. Wyjmij, poczekaj, aż baton ostygnie. Pokrój na 8 kawałków. 1 batonik to: 240 kalorii / 5 g białka / 14 g tłuszczu/ 21 węglowodanów / 6g błonnika / 2.1- wymienników węglowodanowych